Po cvetnonedeljske butarice v Budnarjevo hišo v Zgornje palovče

06.04.2014

Cvetnonedeljska butara je največkrat iz določenih vrst in določenega števila šibja oziroma rastlinja povezan šop, ki je lahko okrašen s pecivom, jabolki, pomarančami, trakovi ipd. V preteklosti so ljudje v cerkvi blagoslovljenim cvetnonedeljskim butaram pripisovali posebno moč, zato so bile predvsem na podeželju pomembne celo leto. Izoblikovane so bile predstave o njihovi čarobni moči in predpisana ravnanja z njimi. Veljale so za zaščitnice doma pred točo, strelo, požarom, nesrečo, boleznimi, tatovi, uroki ... , pomembno vlogo pa so imele tudi pri živinoreji in poljedelstvu. Sestavne dele butar so uporabljali za zdravljenje ljudi in domačih živali ter pri obeleževanju koledarskih šeg in šeg življenjskega kroga, s pomočjo butar pa so tudi prerokovali. Po drugi svetovni vojni je sicer začela vera v njihovo čarobno moč počasi zamirati, še vedno pa jih verniki na cvetno nedeljo nosijo blagoslavljat v cerkev in tradicionalni načini uporabe so marsikje še vedno živi.

Zato je Turistično društvo Kamnk, v nedeljo 6. aprila oraganiziralo že 2. festival cvetnonedeljskih butaric. V osrednjem prostoru, "hiši"  so si obiskovalci lahko ogledali izdelovanje butaric s strani domačinov, Palovčanov in izdelovalk iz Sodražice iz sekcije Šedražank. »Za piko na i » pa nam je letos gospod Franc Grom prikazal izdelovanje znamenitega »vrhniškega pirha«.Franc Grom je milo rečeno – poseben. Če ne zaradi nenavadne pojave in smisla za črni humor, pa zaradi svojevrstnega umetelnega okraševanja pirhov. Nenavadna lepota njegovih jajčnih umetnij nastaja s filigranskim prebadanjem jajčne lupine. Mojster Grom, ki pri svojem delu uporablja posebne vrtalnike z diamantnimi konicami, ki nehote spominjajo na zobozdravstvene mučilne naprave, umetniške podobe ustvarja tako na kokošjih jajcih – "Najboljša so iz proste reje." – gosjih in nojevih jajcih, pa tudi jajcih avstralskega emuja. Za eno "prebodoslikavo", pri kateri napravi od 700 pa celo do 24.000 luknjic, porabi od enega do treh tednov.

Vrhniški pirh je patentirano ime za vrsto pirha, izdelanega s prebadanjem jajčne lupine. Ime je leta 1995 zaščitil Franc Grom, inovator in izdelovalec tovrstnih umetniško oblikovanih jajc, ki jih zaznamuje tudi do 17.000 luknjic.

V spodnjem prostoru so vse do konca aprila na ogled butarice iz različnih krajev Slovenije in sicer iz Ljubnega ob Savinji (ljubenske potice), Sodražice, Rateč pri Planici (prajtlc), Ljubljane ter Šmarce pri Kamniku in Spodnjih in Zgornjih Palovč. 

Utrinke iz festivala si lahko ogledate tukaj.

Nazaj

LAS Srce Slovenije Občina Kamnik I feel Slovenia Srce Slovenije Kamp Alpe Turistično društvo Kamink