Spoznavali smo rišelje: posebno tehniko vezenja

13.12.2009

Rišelje je stara tehnika vezenja, v naše kraje pa naj bi prišla iz Italije. Nekateri to vrsto vezenja imenujejo tudi zračna čipka, bele vezenine ali vezenje z belim vezom. Bistveno je seveda zelo zahtevno izrezovanje. Nekoč so imeli rišelje le bogati ljudje, saj je bilo vezenje verjetno drago. Včasih so veliko vezli na tak način, žal pa pri nas ni prav nobene primerne literature, kjer bi rišelje podrobneje predstavili.

Ob javorjevo mizo Budnarjeve muzejske hiše so se zbrali vsi, ki jih ta stara tehnika vezenja zanima. Na zelo slikovit način je delo predstavila ga. Mojca Hieng, ki ima tudi posebno licenco za tehniko rišeljeja. Zanimanja je bilo veliko in marsikatera zlasti obiskovalka se je tudi lotila vezenja ob pomoči ga. Mojce. Izmenjale pa so si tudi izkušnje in si svetovale.

V galerijskem prostoru sta avtorici ga. Mojca Hieng in Angela Jagodic v spremljavi pevk Predic in hamronikarja Jožeta Jagodic, otvorili razstavo krasnih izdelkov v tej tehniki. Razstava je na ogled vse do januarja in sicer vsako soboto in nedeljo med 14. in 17. uro.

Fotogalerijo najdete tukaj.

Nazaj

LAS Srce Slovenije Občina Kamnik I feel Slovenia Srce Slovenije Kamp Alpe Turistično društvo Kamink