Velika noč v Budnarjevi muzejski hiši

28.03.2010

V njej je vladalo posebno praznično vzdušje, saj smo dan posvetili največjemu krščanskemu prazniku, veliki noči.
V hiši sta potekali dve delavnici; pod vodstvom ga. Nevenke Brajdič Grušovnik so obiskovalci izdelovali prave belokranjske pisanice, gdč. Zdravka Rihtaršič jih je naučila narediti kokoške iz slame.
Belokranjske pisanice so ene izmed najlepših slovenskih pisanic, katere krasijo čudoviti ornamenti, včasih tudi napisi/verzi. Najbolj značilna tehnika krašenja je batik tehnika, ki se uporablja zlasti pri barvanju tkanine in ravno to smo uporabili na naši delavnici. Obiskovalci so pri svoje delu uporabili izpihano jajce, čebelji vosek, plamen, barvo ter »pisalko« ali »pisač« s katerim so risali vzorce. Ornamente so najprej risali na naravno barvo jajčne lupine, nato so jih dali v rdečo barvo, sledilo je ponovno risanje ter nazadnje barvanje v črni barvi. Izdelava belokranjske pisanice ni lahka. Pri tem moraš biti potrpežljiv in zelo spreten. Kako ti je uspelo izdelati pisanico izveš čisto na koncu, ko s sušilcem odstraniš vosek. Naši obiskovalci so bili navdušeni nad svojimi izdelki in se veselili, kako bodo s svojimi unikatnimi pisanicami okrasili svoj dom… Ga. Nevenka je bila ponosna, saj je pomembno slovensko izročilo tudi s to delavnico prenesla naprej.
Pred hišo je tradicionalno potekala delavnica izdelovanja kokošk iz slame. Obiskovalci so iz kartona izrezali obliko kokoške, nato pa nanj navezali slamo.

V hiši smo poskrbeli za kulinarične dobrote in obiskovalce postregli s šunko, hrenom in potico, ki jo je spekla ga. Ivanka Brodar.

Velika noč je pred vrati in Turistično društvo Kamn'k vam želi blagoslovljene praznike.

Fotografije lahko najdete v naši galeriji.

Nazaj

LAS Srce Slovenije Občina Kamnik I feel Slovenia Srce Slovenije Kamp Alpe Turistično društvo Kamink