Praktičen prikaz zavezovanje peč

23.05.2010

Organizator delavnice je bila Agencija za turizem in podjetništvo Kamnik v sodelovanju s Turističnim društvom Kamn'k. Zanimanja za delavnico je bilo ogromno, saj se jo je udeležilo več kot 70 oseb iz različnih kulturnih, turističnih in folklornih skupin ter posameznikov iz različnih krajev Slovenije. Delavnica je potekala kar dvakrat in sicer ob 13. ter 16. uri.

V osrednjem prostoru Budnarjeve domačije – hiši je najprej potekala razlaga in teoretičen del. Dr. Bojan Knific je predstavil zgodovino nošnje peče ter njene značilnosti glede na različne slovenske pokrajine.
Peče so navadno dober meter velike kvadratne rute iz tankega domačega platna ali bombažnega blaga, pa tudi drugih materialov. Bile so najsplošnejše vsakdanje in praznično pokrivalo žensk na Slovenskem v 1. polovici 19. stoletja. V kmečkem okolju so jih ženske vsakodnevno nosile že v 15. in 16. stoletju, nato so se pojavile tudi avbe. Peče so v 17. in 18. stoletju nosile tudi fevdalke in meščanke, a so jih nato opustile in nadomestile z drugimi pokrivali, pretežno klobuki. Med kmeticami pa peče ostanejo najpogostejše pokrivalo vse do sredine 19. stoletja, ko jih zamenjajo pisane rute iz industrijskih materialov.

Peče so si ženske v 1. polovici 19. stoletja na glavo polagale in zavezovale na zelo različne načine – samostojno ali čez avbo, prekrižano pod brado ali tilniku vrh glave, z obema koncema na ramah ali prsih. Najpogostejši vezavi na vozel ali na pentljo se je v drugi polovici 19. stoletja pridružila še vezava na »petelina«, ki je še danes ena glavnih značilnosti »črne noše«.

Po teoretični predstavitvi je v hiši in na dvorišču domačije potekal praktičen prikaz zavezovanja, v črni kuhinji so si obiskovalci lahko pogledali različne vzorce peč (različno vezene in z različnimi čipkami).
Udeleženke delavnice so v večini peče imele s seboj nato pa so se skupaj z mentoji: dr. Bojanom Knificom, Veroniko Pogačar, Meto Pucelj in Joži Šmid učili zavezovanja. Glavni namen je bil, da se naučijo same pravilno vezati pečo.

Po delavnici je vse obiskovalce v črni kuhinji čaka zakuska.

Nekaj fotoutrinkov najdete tukaj.

Nazaj

LAS Srce Slovenije Občina Kamnik I feel Slovenia Srce Slovenije Kamp Alpe Turistično društvo Kamink