Zeliščarsko popoldne

03.10.2010

Po uspešnem spomladanskem zeliščarskem popoldnevu smo se odločili, da pripravimo še jesenskega. Ga. Angela Jagodic, ki se z nabiranjem zelišč ljubiteljsko ukvarja že vrsto let je obiskovalcem predstavila že posušena zelišča. Razložila je,kje jih nabrati (najbolje ob polni luni) ter kakšna je njihova zdravilna moč. Obiskovalci so ji radi prisluhnili, saj je zelišča predstavila tako kot sama nabolj zna ter na podlagi njenih lastnih izkušenj.

Med predstavitvijo smo pokušali tudi različne čaje in zeliščne namaze.
Zelišča so del človekovega vsakdana že iz pradavnine. V grobem jih lahko delimo na kuhinjska, zelišča za lepoto, za vrt in za zdravje. Zlasti v kulinariki in vzdrževanju zdravja jih mnogi uporabljajo dnevno. Mnogi zelišča nabirajo sami, nekateri pa jih zasadijo v svoj domač vrt ali pa za okrasitev okenskih polic, balkonov in odganjanje škodljivcev in mrčesa. Po travnikih, jasah in gozdovih najdemo mnogo samoniklih zelišč, medtem kom moramo mnoga redka ali celo izginula posejati sami. Nekatera zelišča so trajnice ali pa preživijo nekaj let, medtem ko moramo nekatera vzgajati vsako leto. Nabiranje kot tudi pridelovanje zelšče je najprimernejše v neurbanem in neonesnaženem okolju.
Dogodek je del projekta Okusi slovenskega podeželja, ki ga delno financira Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja.

Nazaj

LAS Srce Slovenije Občina Kamnik I feel Slovenia Srce Slovenije Kamp Alpe Turistično društvo Kamink