Martinova nedelja v glasbi, poeziji in kulinaričnih dobrotah

14.11.2010

Na sončno martinovo nedeljo se je v Budnarjevi domačiji zbralo veliko obiskovalcev. S svojo prisotnostjo je dogodek počastil nov kamniški župan, Marjan Šarec.

Kaj narediti, da se ne bomo na tole Martinovo nedeljo samo mastili s pečenimi goskami in racami in vse skupaj zalivali zdaj že s krščenim moštom, ki je tako vino postalo? Koliko neznanih in znanih pesnikov, večkrat tudi ob kozarcu ali dveh, je ustvarilo številne verze, pesmi in hvalnice žlahtni kapljici, ki jo imamo Slovenci silno radi. Ob vsaki priložnosti, od prihoda novega bitja na svet do odhoda v večnost, znamo nazdraviti, trčiti s kozarci, za in na zdravje, kot pravimo.
In o vinu tudi pojemo, lepe pesmi, vesele, kakršne nas naredi opojna kapljica, kateri smo skupaj s sv. Martinom danes namenili popoldan.
 

 

Program za katerega je zaslužen predvsem Primož Hieng smo ob lepem vremenu izvedli na dvorišču domačije. Obiskovalci so izvedeli vse o kulturi vinske trte, vinogradništvu, sv. Martinu in Martinovanju. Dogajanje je popestrila gasba Beneških fantov, Frenka Uršiča, na koncu pa je obiskovalce z dvemi pesmi navdušil Primož Hieng.

V Turističnem društvu Kamn'k smo poskrbeli tudi za kulinarične dobrote in v "hiši" postregli s tradicionalnimi martinovimi jedmi: pečeno raco, mlinci, rdečim zeljem, jabolki in mladim vinom.

Dogodek je del projekta Okusi slovenskega podeželja, ki ga delno financira Evropski kulturni sklad za razvoj podeželja.

Več fotografij o današnjem dogodku najdete tukaj.

 

Nazaj

LAS Srce Slovenije Občina Kamnik I feel Slovenia Srce Slovenije Kamp Alpe Turistično društvo Kamink