Do konca leta še dva dogodka

12.12.2010

Na soboto, 18. decembra ob 17. uri bo Matična knjižnica Kamnik pripravila še zadnje Kamniše pravljične poti... Obiskovalci bomo prisluhnili Ireni Cerar, ki nas bo s pravljicami popeljala v skrivnosti prihajajočih praznikov. Da pa bo srečanje še bolj doživeto, nas bo z glasbo spremljal Jan Tomšič, multiinštrumentalist in mojster improvizacije. Skupaj bomo izdelali praznične obešanke, se greli ob topli peči in čaju in se sladkali s suhim sadjem.

V nedeljo, 19. decembra pa bomo od 14. ure dalje imeli praznik kolin.

Za ta praznik, ki ni zapisan nikjer razen v ljudeh se pojavljajo različna imena: koline, furež, koljereja, prašičina. Najprimernejši čas je zima, ko je dovolj hladno, da se meso na višjih temperaturah ne pokvari. Na praznik se je zbrala in cel dan delala cela družina, celo otroci so ponavadi ostali doma. Priprave so potekale že en dan prej. Zgodaj zjutraj so prašiča zaklali, nato pa je mesar razkosal meso. Uporabili so skoraj vsak del mesa in drobovine. Posebno opravilo je vedno predstavljala priprava raznoraznih klobas: od krvavic, mesenk, pečenic, tlačenk, želodcev... Recepti za pripravo klobas se po različnih slovenskih pokrajinah razlikujejo. Ob koncu napornega dela so zvečer pripravili pravo gosijo. Za pokušino so največkrat pripravili krvavice z zeljem, pečenice, domač kruh, jetrca... Na pojedino pa so povabili tudi širše sorodstvo, sosede in prijatelje...

Na kolinah, ki jih bomo pripravili v Budnarjevi domačiji bomo v črni kuhinji spekli krvavice in zelje, v hiši bo g. Miha Berlec iz Zgornjih Palovč izdeloval pečenice, katere bomo kasneje posušili v črni kuhinji, ga. Jasna Rovšek pa vam bo podrobneje predstavila ta pomemben praznik, ki še vedno ohranja tradicijo na slovenskem podeželju. S tem dogodkom bomo zaključili dvoletni projekt Okusi slovenskega podeželja, ki ga delno financira Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja.

Nazaj

LAS Srce Slovenije Občina Kamnik I feel Slovenia Srce Slovenije Kamp Alpe Turistično društvo Kamink