Odprtje fotografske razstave "Ta krasni, šegavi čas"

20.02.2011

Fotograf Primož Hieng je v razstavišču Budnarjeve domačije predstavil dvajset velikoformatnih fotografij pustnih mask z vseh koncev Slovenije. Razstava sodi v sklop prireditev ob načrtovanem izidu istoimenske foto monografije o pustnih šegah in običajih na Slovenskem.
Primož Hieng je v zadnjih osmih letih zvesto beležil pustne dogodke in običaje skoraj na vseh koncih Slovenije, kjer so doma maske. V fotografski objektiv je ujel številne skrite obraze ter njihovo raznoliko in pisano podobo. Tako je posnel tiste maske, ki se pojavljajo v pristnem in izvirnem okolju, daleč stran od množice radovednežev, le v nekaj primerih to pač ni bilo izvedljivo. A tudi pustni sprevodi, kjer so nastale nekatere fotografije, kažejo na to, da ta norčavi praznik še ne bo tako kmalu izumrl.
Etnolog prof. dr. Janez Bogataj je o fotografovem delu med drugim zapisal: »Hiengove fotografije kažejo realno pustno dogajanje. Poznavanje zgodovinskega in sodobnega bistva pustnega časa mu omogoča, da je smer objektiva vedno usmerjena k prikazovanju določenih vprašanj in jih celo izpostavlja. Uspelo mu je, verjetno kot edinemu pri nas, da je v nekaj več kot osemletnem opusu zabeležil fotografije in zapise praktično skoraj vsega pustnega dogajanja v Sloveniji. Čeprav je to dogajanje primerjavi s preteklimi desetletji v velikem upadanju in postaja Slovenija vedno bolj »resna« (torej kritična do družbenega dogajanja, žal, na drugačne načine in čez celo leto), je teh vsebin še vedno zelo veliko in prav časovna strnjenost na tri ali štiri dni zahteva daljše obdobje zbiranja.«
Foto monografija Ta krasni, šegavi čas bo po mnogih letih prva tovrstna knjiga na slovenskem knjižnem trgu, ki v sliki in besedi predstavlja večino pustnih običajev na Slovenskem in v zamejstvu. Avtor tako tudi na svojevrsten način skuša ohranjati pustno tradicijo, saj Hiengove fotografije predstavljajo odličen dokument krajev in časa v začetku 21. stoletja.
Odprtja razstave se je udeležil tudi kamniški župan, g. Marjan Šarec, za dobro vzdušje je poskrbela skupina Kontrabant. Člani Turističnega društva Kamn'k  smo vse obiskovalce postregli s pustnimi krofi, katere je spekla ga. Ivanka Brodar iz Radomelj ter miškami, ki smo jih pripravili v kuhinji domačije.
S tem dogodkom se je v Budnarjevi domačiji pričel pustni čas... nadaljevali ga bomo na pustno soboto, 5. marca s posebno delavnico risanja na obraz.
Razstava je na ogled vsako soboto in nedeljo med 14. in 17. uro vse do konca marca.
Vabljeni!
Več o današnjem dogajanju si lahko ogledate v fotogaleriji.

VABLJENI!

 

 

Nazaj

LAS Srce Slovenije Občina Kamnik I feel Slovenia Srce Slovenije Kamp Alpe Turistično društvo Kamink