Velika noč v Budnarjevi muzejski hiši

17.04.2011

Po tradiciji je veliki petek zapovedan strogi posti, na soboto pa se je blagoslovijo oziroma žegnajo velikonočna jedila. K njimi sodijo: meso, ki simbolizira Kristusovo telo, hren,.ki predstavlja žeblje, potica, ki simbolizira trnjevo krono ter jajca, kaplje krvi. Pobarvana in okrašena jajca predstavljajo tudi simbol novega življenja in prebujajoče se narave. Na Slovenskem jih imenujemo pisanice, pisanke, pirhi, remenke in rumenice. Ene izmed najlepših in najbolj znanih pri nas so belokranjske pisanice, katere so pod vodstvom ga. Nevenke Brajdič Grušovnik izdelovali obiskovalci domačije. S posebno pisalko, v kateri so nad plamenom sveče stopili čebelji vosek, so na jajca narisali različne ornamente, katerim so sledili različni barvni premazi.

Na dvorišču domačije pa so obiskovalci pod vodstvom Zdravke Rihtaršič naredili različne velikonočne dekoracije: pobarvali so steklenice, vanje vstavili veje na katere so obesili pirhe, ki so jih pobarvali s posebnimi barvami.

V hiši smo postregli tudi z značilnimi velikonočnimi jedmi: potico, mesom, hrenom in domačim kruhom.

Obiskovalci so bili delavnic veseli, saj so spoznali nove tehnike krašenja jajc ter našli nove ideje za poživitev stanovanja v času Velike noči.

 

Blagoslovljene velikonočne praznike želimo tudi člani Turističnega društva Kamn'k

Fotoutrinki v naši galeriji.

Nazaj

LAS Srce Slovenije Občina Kamnik I feel Slovenia Srce Slovenije Kamp Alpe Turistično društvo Kamink