Ustanovitev sekcije KAMNIŠKE NARODNE NOŠE

04.09.2011

V nedeljo, 4. septembra 2011 je v Budnarjevi muzejski hiši v Zg. Palovčah nad Kamnikom potekala ustanovitev sekcije kamniških narodnih noš. Vodja sekcije je postala dr. Andreja Eržen, njen pomočnik g. Miro Kosmatin, častna članica pa podžupanja mag. Julijana Bizjak Mlakar.

Kamnik je mesto, ki je z ohranjanjem oblačilne dediščine tesno povezan. O tem priča dolgoletna tradicija Dnevov narodnih noš, delovanje folklorne skupine in vedno večje število posameznikov, ki si prizadevajo za ohranitev takoimenovane narodne noše. In ravno z namenom povezanosti posameznikov v organizirano skupino, izobraževanja in vključevanja mladih smo v Turističnem društvu Kamn'k ustanovili sekcijo kamniških narodnih noš. K sodelovanju smo povabili Agencijo za turizem in podjetništvo Kamnik, ki se profesionalno ukvarja z organizacijo ene izmed največjih tovrstnih prireditev v Sloveniji, Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine. Dr. Andreja Eržen,  ki je postala vodja sekcije je povedala, da se pomen noše iz leta v leto povečuje, hkrati pa tudi nivo prireditve v Kamniku, ki je z letošnjim letom postala članica mednarodnega združenja folklornih festivalov CIOFF:

Ustanovitev sekcije kamniških narodnih noš je toplo pozdravila tudi podžupanja občine Kamnik, mag. Julijana Bizjak Mlakar, ki se, kot je povedala, že od nekdaj prizadeva za ohranjanje kulturne dediščine. Člani Turističnega društva Kamni'k so jo imenovali za častno članico sekcije.

Udeleženci današnjega dogodka so bili veseli, da se je v Kamniku ponovno obudilo združevanje kamniških noš, saj imajo na čase, ko jih je vodil dr. Nikolaj Sadnikar izjemno lepe spomnine. Hkrti si želijo, da bi k sekciji pridružilo čim večje število mladih in jih k članstvu tudi prijazno pozivajo.

Nazaj

LAS Srce Slovenije Občina Kamnik I feel Slovenia Srce Slovenije Kamp Alpe Turistično društvo Kamink