Novinarska konferenca Matične knjižnice Kamnik ob predstavitvi knjige Veronika iz Malega gradu

26.11.2009

Včeraj je v Bundarjevi domačiji potekala novinarska konferenca ob predstavitvi knjige Veronika z Malega gradu, avtoric Brede Podbrežnik Vukmir, Maja Šinkovec Rajh in Andreja Štroman Vreg iz kamniške knjižnice. Prva knjiga je izšla leta 1999, sedanja izdaja knjige pa predstavlja prenovljene in dopolnjejo izdajo prve. V knjigi so predstavljene ljudske pravljice in pripovedke iz Kamnika in njegove okolice: 37 besedil (pravljic, razlagalnih, bajčnih, šaljivih in novelističnih povedk) odsevajo kamniško identiteto in prinašajo motive velikoplaninskih divjih mož in bele deklice, gamsov z zlatimi parklji, motniškega polža in ostalih.


Knjigo nam je včeraj predstavila ena izmed avtoric, Breda Podbrežnik Vukmir. Kot je dejala je knjiga namenjena tako otrokom kot odraslim, ki cenijo ta del naše bogate kulturne dediščine. Gradivo so avtorice zbrale iz pisnih virov, rokopisne zapuščine motniškega čevljarja Gašperja Križnika, raziskav dr. Toneta Cevca, v knjigi pa so tudi zapisi ljudi, ki še poznajo pripovedke.
Pravljično podobo knjige sta ustvarila ilustrator Kostja Gatnik in oblikovalec Marjan Kocjan.


Posebnost knjige je, da so besedila pisana v domačem tj. govorjenem jeziku. Zato je pod vsakim besedilom tudi slovarček, ki nam razlaga neznane besede. Npr: šč = zaklad, lintvern = zmaj idr.

Andreja Štorman Vreg pa nam je predstavila tudi interaktivno stran Kamniška Veronika, ki obiskovalcem nudi besedila pripovedk, interaktivne igre, učne liste itd. in tako omogoča spoznavanje zgodovine preko elektronskega medija.

Ponatis knjige tudi obeležuje 60 let Matične knjižnice Kamnik.

Predstavitve knjige bi se moral udeležiti tudi podžupan Brane Golubovič, ki pa je bil zaradi bolezni odsoten. Vendar pa je sporočil: "“da je želel na današnji novinarski konferenci dati veliko priznanje zaposlenim v knjižnici za delo, ki ga opravljajo ter vse programe in prireditve, ki jih izvajajo v MKK. Poleg tega pa sem želel povedati, da sem prepričan, da bomo v naslednjih letih knjižnico povečali v mansardne prostore, saj je glede na število prebivalcev to potrebno, kot je potrebna tudi večja in sodobno opremljena knjižnica v Šmarci, ki jo bomo predali MKK v začetku naslednjega leta.”

Nina Klisarič

 

Vir: http:/www.za-kamnik.si/

 

 

Nazaj

LAS Srce Slovenije Občina Kamnik I feel Slovenia Srce Slovenije Kamp Alpe Turistično društvo Kamink