Lončarska kolonija v Budnarjevi muzejski hiši

16.10.2011

Na sončno jesensko nedeljo, 16. oktobra, je v Budnarjevi domačiji potekala lončarska kolonija. Z njo se je pričel projekt Pisker iz črne kuhinje, ki ga delno financira Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja. Kolonije se je udeležilo kar 15 lončarjev in keramikarjev iz različnih krajev Slovenije.

Lončarji in keramikarji so se v domačiji zbrali že ob 10. uri zjutraj, kjer jih je pričakala dobrodošlica: topel čaj in malica. Idejni vodji, ga. Tatjana Hlačer, tradicionalna lončarka in keramičarka iz Perovega pri Kamniku ter Alenka Hribar, predsednica Turističnega društva Kamn'k sva vsem udeležencem predstavili celoten projekt ter hišo, v kateri so ustvarjali. Osnovo projekta predstavlja zloženka, kjer je strnjena raziskava o piskru mag. Teje Hlačer. Na kratko jo je predstavila tudi vsem udeležencem kolonije z namenom inspiracije in seznanitve kakšen pomen je imel nekoč pisker.  

Lončen pisker ali lonec spremlja človeka od začetka kulturne zgodovine. Pisker mu je služil za shranjevanje, prenašanje, peko, kuhanje sebi, družini in živini, za pranje perila in še kakšna druga vsakodnevna ali redkejša opravila. Zaznamoval je tudi črno kuhinjo in od tod izvira tudi ideja celotnega projekta.

Lončarji in keramiki so si svoje delovno mesto našli v hiši, spodnjem razstavnem prostoru in zunaj na prostem. Obiskovalci so lahko opazovali izdelovanje piskrov na tradicionalen način, na vretenu, nekateri pa so se dela lotili na nekoliko bolj sodoben način. Ustvarjalce je obiskala tudi kamniška podžupanja. Mag. Julijana Bizjak Mlakar in bila vesela, da je ponovno v Palovčah, kjer vedno poskrbimo za kvalitetne dogodke. Priznala nam je, da ima tudi sama doma stare piskre, katere posebej čuva, saj ima vsak svojo zgodbo.

Osebje Budnarjeve muzejske hiše smo poskrbeli tudi za posebno kosilo – »župo« v lončenem piskru, ki smo jo skuhali v črni kuhinji, v peči.

Piskre, katere so danes izdelali lončarji in keramikarji , bodo v svojih delavnicah še odžgali, okrasili, nekateri pa tudi poglazirali. Sledile bodo 4 razstave v občinah Srca Slovenije. Spomladi pa bomo v sodelovanju z Vzgojno-varstvenim zavodom Antona Medveda pripravili 6 tematskih delavnic za otroke – Lonček kuhaj, na podlagi katerega bomo pripravili nov turistični program za otroke.

Tradicija lončarstva in keramikarstva izhaja tudi iz naših krajev in v Turističnem društvu Kamn'k smo izredno veseli, da to tradicijo ohranjamo tudi s takimi dogodki kot je današnji in to v Budnarjevi domačiji, kjer sedanjost lahko lepo povežemo s preteklostjo.

Več o današnjem dogajanju si lahko ogledate v fotogaleriji.

Nazaj

LAS Srce Slovenije Občina Kamnik I feel Slovenia Srce Slovenije Kamp Alpe Turistično društvo Kamink