Pravljično popoldne z Ireno Cerar

29.11.2011

Na Budnarjevo domačijo se je v nedeljo, 27. novembra 2011, usul pravljični prah, ki ga je s slovenskimi ljudskimi pripovedmi pričarala Irena Cerar.

Irena Cerar je avtorica dveh družinskih izletniških vodnikov – Pravljične poti Slovenije in Pravljične poti v zgodovino. Redno sodeluje s knjižnico v Kamniku, kjer pripravlja pravljične popoldneve in poti. Je tudi urednica otroške revije National Geographic Junior.

Polna hiša razigranih in nasmejanih obiskovalcev se je tako potepala po fantastičnem svetu dolgih mož, se spustila v jamo Vilenico k prelepim vilam, se navduševala nad lepotami slapa Peričnik in se spraševala o velikosti škratovih nožic. Tako najmlajši kot tudi starejši so bili popolnoma prevzeti – pravljice so pozorno poslušali, saj so se bali, da bi jim morda kakšna malenkost ušla …

Po končanem pripovedovanju so dali lahko tudi obiskovalci svoji domišljiji prosto pot, saj je Irena Cerar pripravila še kreativno delavnico. Prav vsi so se izkazali s svojo ustvarjalno žilico – nastale so vile z roza lasmi in zelenimi noski, škratje s špičastimi rdečimi kapami in divji možje s še bolj divjimi lasmi. Ves material za izdelavo unikatnih figuric je priskrbela Irena Cerar sama – nabirala ga je po okoliških gozdovih, medtem ko je oprezala za čudežnimi bitji, da bi tako lahko poslušalce očarala s še kakšno magično zgodbo.

Po tednu, zavitem v meglo, so Budnarjevo hišo končno spet greli sončni žarki, zakurjena krušna peč in čaj iz mešanice zelišč pa sta pridala svojo noto k občutku domačnosti.

Fotografije si lahko ogledate v galeriji slik.

Urška Ozimek, TD Kamn'k

Nazaj

LAS Srce Slovenije Občina Kamnik I feel Slovenia Srce Slovenije Kamp Alpe Turistično društvo Kamink