Dobri mož je prinesel veselje in darila

06.12.2011

V nedeljo, 4. decembra 2011, je Budnarjeva muzejska hiša na stežaj odprla duri številnim obiskovalcem, ki so nestrpno čakali na srečanje s prav posebnim možem. Marsikdo se je potem tudi spraševal, če je bil med letom dovolj priden, da bi ga mož z dolgo brado razveselil z majhnim darilom. Spet drugi so že premlevali, s katero pesmico naj ga presenetijo. Verjetno pa se je v hiši skrival tudi kdo, ki si je na tihem želel, da bi tokrat parkeljni ostali doma … Na obisk je prišel Miklavž.

Še preden pa smo se srečali z njim, sta nas metuljček Bojc in Metuljčica z igro »Pospravljanje – kaj je to?« naučila, kako je treba pravilno ločevati odpadke in skrbeti za svoje igrače. Bojcu so pametne nasvete delili tudi otroci, ki so več kot vešči pospravljanja. Njihovi starši bi to seveda brez skrbi potrdili - v Budnarjevo hišo so v nedeljo prišli sami pridni otroci.

Dramsko igro s poučnim naukom za otroke sta tudi letos pripravili Tadeja Konc, študentka na Pedagoški fakulteti, in Katarina Ribnikar, študentka na Fakulteti za socialno delo. Otrokom in Metuljčici je uspelo Bojca naučiti reda, zato je rade volje prišel na obisk tudi Miklavž. Metuljčka pravita, da se Miklavž zelo dobro pozna z gospodom Marjanom Weisseisnom – celo tako dobro, da mu Miklavž v začetku decembra večkrat posodi svojo zlato kapo in škofovsko palico. Miklavža pa seveda nista spremljala samo metuljčka, ampak tudi parkelj, kateremu je svoj glas posodil Jure Roblek. Vsi igralci prihajajo iz vasic v okolici Kranja.

Miklavža so otroci sprejeli z velikimi očmi in nasmeškom na obrazu. Nekaj se jih je opogumilo in mu zapelo pesmico, zrecitiralo rimo, zaplesalo, podarilo risbico, mu zlezlo v naročje. Miklavž je bil navdušen nad neverjetnim talentom in pogumom vseh zbranih, zato je otroke obdaril z darili.

Na mizah se je kadil vroč čaj iz lončenih skodelic, mandarine in suho sadje pa so prijetno odišavili osrednji prostor v hiši.

Fotografije si lahko ogledate v galeriji slik.

Naj izkoristim tole priložnost še za iskreno opravičilo vsem tistim, ki ste se ravnali po objavljeni uri dogodka na spletni strani www.domacija.com – žal mi je, da je prišlo do pomote glede začetka programa. Sedaj bomo še posebej pazljivi, da nam kakšen poreden parkelj ne ponagaja več.

Urška Ozimek, TD Kamn'k

Nazaj

LAS Srce Slovenije Občina Kamnik I feel Slovenia Srce Slovenije Kamp Alpe Turistično društvo Kamink