Izdelovanje advetnih venčkov - delavnica

29.11.2009

Posebnost te tradicionalne delavnice je v tem, da si vsak obiskovalec venček naplete sam. Pri izdelavi so pomagali Peter Ribič, Matjaž Pustoslemšek, oba agronoma in Sanda Jerman, ki je obiskovalcem pomagala pri krašenju vencev.
Vsak obiskovalec je ob vstopu v hišo prejel obod, osnovo iz vrbovih vej, na katere so napletli zelenje. Venčke so nato okrasili s svečami in drugim naravnim okrasjem.
Z adventnim časom v katoliški cerkvi pričenjajo novo cerkveno leto in neposredno pripravo na praznik Jezusovega rojstva. Čas duhovne priprave na božič se prične s praznovanjem prve adventne nedelje, ki se zaključi na sveti večer, 24. decembra. Za razliko od postnega časa, kjer gre za pripravo na veliko noč in traja štirideset dni, adventni čas ni omejen na točno število dni. Ime advent prihaja iz latinščine in pomeni prihod – kar v krščanstvu pomeni prihod Jezusa Kristusa.

Štiri adventne nedelje na adventnem vencu ponazarjajo štiri sveče. Okrogla oblika venca pomeni popolnost in večnost, zimzeleno rastlinje pa govori o življenju in o Jezusu Kristusu, ki prihaja med ljudi. Sprva so bile sveče le vijolične ali bele, kar simbolizira štiri mejnike (stvarjenje, učlovečenje, odrešenje in konec sveta), štiri strani neba in štiri letne čase…
Adventni čas je torej pol simbolike in lepe sporočilnosti. Člani Turističnega društva Kamn'k vas vabimo, da nas v prihajajočih adventnih nedeljah še kdaj obiščete…

Nekaj fotoutrinkov najdete tukaj.

Nazaj

LAS Srce Slovenije Občina Kamnik I feel Slovenia Srce Slovenije Kamp Alpe Turistično društvo Kamink