Budnarjevo domačijo obiskal sv. Miklavž

06.12.2009

Vse večkrat imamo občutek, da dnevi minevajo hitreje kot nekdaj in da si premalokrat vzamemo čas za najbližje, prijatelje in znance…
Kako pomembno je druženje nas je opozorila današnja igrica Miškina zabava. Domišljava miška Biba in sramežljiv, iskren in prijazen zajček Ivo sta otrokom povedala tudi to, da darilo ni le velika škatla s pentljo ampak še veliko več… Na koncu so se otroci z njima poveselili, zaplesali, peli in na koncu poklicali sv. Miklavža. Ta je v hišo prišel s parklji, a ker so bili prav vsi otroci pridni niso imeli nič dela. Dobro mož je otroke obdaril, ti pa so mu zapeli in narisali risbico.

Miklavž, kakor pri nas navadno imenujemo svetega Nikolaja, je gotovo eden najbolj   priljubljenih svetnikov. S posebnim veseljem ga pričakujejo otroci, ko na večer pred svojim godom hodi okrog in jim prinaša darove - pridne nagrajuje, poredne pa prepusti kaznim svojih spremljevalcev, parkeljnov. Podoba tega prikupnega svetnika je v nas tako močno živa že od otroških let, bolj kakor podoba malokaterega drugega svetnika.

Po legendi je Miklavž rešil tri revna dekleta, tako da jim je ponoči skozi okno nastavil tri kepe zlata za doto. Morda zato med obvezne darove, ki jih dobri mož pušča pridnim otrokom v noči iz  5. na 6. december, sodijo tri jabolka.
V resnici je bil sv. Miklavž (Nikolaj) škof v Mirni v Mali Aziji. Umrl je leta 324. Njegove ostanke so leta 1084 prenesli v italijanski Bari in svetnikovo čaščenje se je razširilo po Evropi. Na Slovenskem mu je posvečeno 200 cerkva, pogosto je upodobljen na freskah. Običajno ima čez belo obleko oblečen mašni plašč, na glavi nosi mitro, v eni roki drži škofovsko palico, v drugi pa ima pogosto knjigo. V njej je z zlatimi črkami zapisano, kaj so počeli pridni otroci, s črnimi pa so zabeležene porednosti. Ima tudi dolgo belo brado in bele rokavice.

Nazaj

LAS Srce Slovenije Občina Kamnik I feel Slovenia Srce Slovenije Kamp Alpe Turistično društvo Kamink