Okušanje presnih dobrot in odprtje prodajne razstave Pisker tako ali drugače

24.11.2013

V nedeljo, 24.11.2013, smo v Budnarjevi domačiji kljub mrzlemu in deževnemu vremenu preživeli še eno lepo popoldne. V udobju "hiše" in toplote, ki jo je oddajala zakurjena peč, smo najprej okušali presne in veganske jedi, ki so nastale izpod rok Barbare Logar in Jasmine Beganović, nato pa smo na manjšem predavanju prisluhnili Tatjani Hlačer, ki je pripravila otvoritev prodajne razstave Tradicionalna skleda tako ali drugače. 


To novembrsko nedeljsko popoldne smo v beli kuhinji Budnarjeve hiše pridno vihteli kuhalnice, vendar smo si tokrat privoščili tradicionalno slovensko kosilo na malo drugačen način. Barbara in Jasmina sta namreč pripravili veganske in presne dobrote, katere smo v "hiši" ob topli peči, čaju z našega zeliščnega vrta in prijetnem kramljanju z veseljem okušali. Pokušina je bila sestavljena bodisi iz veganske kuhane hrane, kot je bila na primer juha, bodisi iz presne ali žive hrane, katero so sestavljali oreščki, semena, suho sadje ter začimbe in katera ni bila toplotno obdelana. 


Najprej smo poskusili vegansko zelenjavno juho, nato je sledil glavni del pokušine, ki je bil tako kot običajno sestavljen iz kranjske klobase in zelja, le da je bila tokrat klobasa presna, zelje pa je bilo pripravljeno kot solata. Za konec smo se posladkali s presnim čokoladno slivovim kolačem. Ob vsem tem pa smo srebali čaj iz zelišč, nabranih na zeliščnem vrtu Budnarjeve hiše. 

Zadovoljni in siti smo nato prisluhnili Tatjani katera nas je seznanila z umetnostjo lončarstva in celotno situacijo o tem poklicu na slovenskem. Le ta je v primerjavi z ostalimi državami preveč podcenjen, glede na to koliko truda in veščin potrebujemo da ga osvojimo. Vsekakor se bomo v Budnarjevi domačiji še naprej trudili na ohranimo in širimo te veščine, najsi bodo to lončarske ali pa morda celo ohranjanje znanja izdelovanja naših najdragocenejših majolk.  

Prodajna razstava SKLEDA TAKO ALI DRUGAČE je nastala na podlagi kolonije SKLEDA, v okviru Dnevov keramike in lončarstva-Kamnik 2013, ki so potekali od 24. do 30. septembra na Korenovi domačiji in ILA lončarstvu na Perovem, je nastala paleta skled, ki povezuje preteklost s sedanjostjo. 

En del skled je na razstavi v MMK na gradu Zaprice, ki  bo romala v druge kraje, drugi del, ki je reprodukcija tradicionalnih skled in bolj ali manj uspešnih poskusov drugačnih poslikav v okviru naše kolonije, pa je naprodaj tukaj, z namenom, da jih ponudimo vam, obiskovalcem, in s tem pridemo do sredstev za izdajo kataloga.

Razstava bo na ogled do konca decembra 2013.

Nazaj

LAS Srce Slovenije Občina Kamnik I feel Slovenia Srce Slovenije Kamp Alpe Turistično društvo Kamink