Delavnica izdelovanja adventnih venčkov in razstava Praznične pisane drobtinice iz naše zgodovine

01.12.2013

Na prvo adventno nedeljo pa smo v hiši pripravili tradicionalno delavnico izdelovanja adventnih venčkov, ki so jo vodili dr. Sabina Šegula in Peter Ribič (oba Biotehnični center Naklo) in Sanda Jerman. Obiskovalci so prejeli obod na katerega so napletali naravne materiale (vejice smreke, ciprese ali jelke), nato pa so ga poljubno okrasili z različnimi okraski in štirimi svečami, ki vsaka ponazarja teden pred božičem; vsako nedeljo bomo torej prižgali eno, kar v krščanskem svetu pomeni in ponazarja, da je Kristus luč sveta.

V spodnjih, razstavnih prostorih pa je vse do konca decembra na ogled razstava Praznične  pisane  drobtinice iz naše zgodovine, ki jo je pripravila Sabina Romšak. 

 »ljudska nota«, poudarek na razglednicah Maksima Gasparija, ki ponazarjajo ljudsko nošo in ljudske običaje na slovenskem v prazničnem decembru.

Neizmerna priljubljenost njegovih razglednic, na katerih je ravno tako upodabljal tipiziranega klenega slovenskega človeka, ki ne zna samo prijeti za težaško delo, ampak se zna tudi veseliti in zabavati, je Gaspariju pomagala, da je udejanjal geslo “Iz naroda za narod” in ga vtisnila v našo slovensko kolektivno zavest. Slovenci smo na njegovih slikah, ilustracijah in razglednicah postali tipizirani “gasparijevski” liki s pokončno hrbtenico, postavljeni v slovensko kmečko okolje in pripravljeni na delo, veselje, smrt in rojstvo. Tudi, če mogoče Slovenci nismo takšni, kakršne nas je slikal Gaspari, pa čutimo, da so bili taki vsaj naši predniki in smo ponosni na to. 

K razstavi je Sabino Romšak vzpodbudilo tudi dejstvo,  da je nekaj let živel v Kamniku pri dr. Sadnikarju. Med leti 1896-1899 je služboval kot trgovski pomočnik v Murnikovi trgovini v Kamniku. Kot reklamo za izložbo je takrat nastala znana sličica Slanik, ki jo v izložbi trgovine opazil Josip Nikolaj Sadnikar. Zavzel se je za mladega, slikarsko nadarjenega fanta. Napotil ga je najprej v Ljubljano, kasneje pa na Dunaj, in ga ves čas gmotno in moralno podpiral. Josip Nikolaj Sadnikar je bil veterinar v Kamniku, zbiratelj etnografskih, arheoloških in kulturno zgodovinskih predmetov, ki je leta 1893 v svoji hiši v Kamniku osnoval največji slovenski zasebni muzej. 

Nazaj

LAS Srce Slovenije Občina Kamnik I feel Slovenia Srce Slovenije Kamp Alpe Turistično društvo Kamink